13 november 2013

Begroting 2014

De Programmabegroting 2014 ligt voor ons en die ziet er goed uit. Er zijn degelijke afspraken gemaakt in de kadernota welke correct zijn verwerkt in deze begroting.

Er is sprake van slechts een zeer lichte lastenverzwaring met de inflatiecorrectie conform de gemaakte afspraken. Dat is belangrijk volgens de SGP. Er komen lastenverhogingen op de burger af in deze economisch moeilijke tijd. De werkeloosheid loopt ook in Barneveld op en veel Barneveldse burgers zitten in spanning of zij hun werk kunnen behouden. Ook de ondernemers, en dan met name de ZZP-ers hebben het zwaar. Er zijn teruglopende inkomsten en de orderportefeuille is niet meer zo gevuld als een aantal jaren geleden. Dan is het van belang dat door de lokale overheid geen OZB-verhoging bovenop het inflatiepercentage wordt doorgevoerd. Dat dit ook in deze begroting het geval is, is mede te danken aan het solide financiële beleid dat door het huidige college is gevoerd. De begroting voor 2014 is inclusief de afgesproken beleidsaanpassingen sluitend, met een klein overschot. Indien alles verloopt zoals begroot wordt dit overschot te zijner tijd aan de algemene reserve toegevoegd.

De SGP is tevreden over de aanpak van het structureel vormgeven van de bezuinigingen. Aan het begin van deze raadsperiode zijn forse bezuinigingen met elkaar afgesproken. De SGP constateert dat deze bezuinigingen op een haar na zijn gerealiseerd. De bezuinigingen zijn noodzakelijk geweest om de financiën van de gemeente gezond te houden.

De voorziening die is getroffen voor de 3 D's, die de komende jaren veel aandacht van de gemeente zullen vragen, heeft onze instemming. We dienen straks als gemeente Barneveld in staat te zijn onze nieuwe taken op een zorgvuldige wijze vorm te geven. Het is goed dat daarvoor structureel gelden in de begroting worden opgenomen, temeer daar de decentralisaties gepaard gaan met bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid. Op dit moment is er nog veel onzekerheid rond de extra bedragen die de gemeente krijgt in verband met de nieuwe taken die zij krijgt. Het is echter van belang toch alvast rekening te houden met de financiële gevolgen van de nieuwe taken op het gebied van de jeugdzorg, de WMO en de participatiewet.

Toch hebben we onze zorgen bij de begroting van de komende jaren. Daarin zien we een oplopend tekort. Hiervoor is een adequate aanpak vereist, waarbij wat de SGP betreft besparingen voor belastingverhogingen gaan. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor ons. Wij zullen ons hiervoor hard maken in de komende verkiezingscampagne en de daarna volgende coalitieonderhandelingen.

In het komend jaar dienen degelijke afspraken te worden gemaakt voor wat betreft het gezond houden van de financiën van de gemeente. Wij verwachten daarbij dat besparingen in de gemeentelijke bedrijfsvoering hierin een structurele bijdrage gaan leveren.

Wat betreft het programma Zelfstandigheid willen wij nog eens benadrukken dat de hoofdregel gehanteerd moet worden: Lokaal wat kan en regionaal wat moet. Het is van belang aan te sluiten op datgene wat er op dit moment al is in de gemeente Barneveld. Burgers moeten op zo kort mogelijke afstand van de eigen leefomgeving worden geholpen. Uiteraard is voor bepaalde gebieden van de zorg een bepaalde schaal nodig. Dan is het van belang deze taken in de regio op te pakken.

Daarnaast willen wij aandringen op een concreet en helder beleidsplan inzake de decentralisaties in de gemeenteraad van DV december 2013. Het zou het goed zijn als daarin ook financiële kaders zijn opgenomen voor zover mogelijk.

Het wordt het van belang dat er strakke monitoring op de financiën zit, onder andere als het gaat om de decentralisaties. Wij stellen voor dat de decentralisaties een prominente plaats krijgen in de maandrapportages.

Wat betreft het programma Bedrijvigheid  is de SGP verheugd dat er de komende maand een voorstel voor de realisatie van industrieterrein Harselaar Zuid aan de raad zal worden voorgelegd. Daarbij moet worden aangesloten bij de behoefte van de ondernemers. Tevens moet gefaseerd uitgifte van grond plaats vinden.

Ten aanzien van het programma Leefbaarheid is het goed om op te merken dat deze coalitie er in geslaagd is een record aantal woningen te laten bouwen in 2013. Hierbij zijn op instigatie van de SGP de startersleningen functioneel ingezet. De SGP constateert dat er nog steeds voldoende vraag is naar woningen en dat de woningmarkt in Barneveld gelukkig lichte tekenen van herstel vertoond. Het blijft van belang de woningmarkt ook in 2014 goed te monitoren waardoor er een goede balans is tussen vraag en aanbod van de woningen.

Wijkplatforms dienen meer gefaciliteerd en gestimuleerd te worden. Zij zijn en blijven de ogen en oren in de wijk. Daarbij is het wel van belang dat zij een duidelijke taakomschrijving krijgen. De SGP wil voorstellen in 2014 de wijkplatforms te evalueren en daarbij goed te kijken naar de taken van het platform en de daarbij behorende ondersteuning vanuit de gemeente. Taken van de wijkplatforms hoeven niet alleen op groen en wegen te liggen. Er kan ook worden gedacht aan de gebieden veiligheid en sociale cohesie in de wijken.

De afgelopen jaren zet de gemeente Barneveld terecht fors in op de aanpak van woninginbraken; de zogenaamde high impact crimes. Er wordt heel veel gedaan op het gebied van bewustwording en preventie. Tegelijkertijd mist de SGP ten aanzien van deze problematiek informatie over opsporing en vervolging. Wij zouden graag periodiek informatie krijgen over de resultaten op het gebied van opsporing en vervolging. Wat betreft de SGP worden alle mogelijke middelen, ook cameratoezicht, ingezet tegen woninginbraken.

Wat betreft de regionalisering van de brandweer hebben wij onze zorgen over de flexibiliteit van de toekomstige regionale brandweerorganisatie. Wat de SGP betreft is het onacceptabel dat de regionalisering straks negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid in onze gemeente.

Onderhoud aan wegen en fietspaden vraagt blijvend de aandacht. Daarbij constateert de SGP wel dat onder andere als gevolg van de afgesproken onderhoudsniveaus het onderhoud helaas onder druk is komen te staan.

Tenslotte wat betreft het programma  Bestuur is de SGP blij met de ingezette besparingen bij de bedrijfsvoering. Dit dient, zoals eerder aangegeven, te worden voortgezet. Het blijkt telkens weer dat er in de bedrijfsvoering besparingen kunnen worden gevonden. Er moet kritisch gekeken blijven worden naar de taken doe door de gemeente worden uitgevoerd, het aantal fte’s wat daarvoor nodig is, en de organisatiestructuur die lean en mean moet zijn.

We stellen onze begroting vast in een moeilijke tijd. Er zijn veel onzekerheden. Bij het vaststellen van de vorige begroting hebben wij gesproken over de onzekerheden aangaande de financiële situatie van de gemeente, de decentralisaties, de grondexploitatie van de gemeente, de werkgelegenheid van onze burgers. We hebben het toen een onzekere toekomst genoemd. En dat geldt ook nu nog. Er staat echter een ding vast: God, de Heere staat boven alle dingen. Alles ligt vast in Zijn hand. Als we dat door genade mogen geloven gaan we een zekere toekomst tegemoet! Dat wensen wij ieder toe. Laten wij dan onder beding van Zijn zegen samen de verantwoordelijkheid die op ons rust ter hand nemen. Wij wensen een ieder daarbij van harte Gods onmisbare zegen toe.