1 januari 2014

Aarzelend akkoord met precariobelasting

Een begroting sluitend maken met belastingverhogingen is in het algemeen niet waar de SGP als eerste voor kiest.  Vandaar dat dit voorstel in eerste instantie bij onze fractie niet met voor enthousiasme werd ontvangen.

Wij hebben begrepen dat er inmiddels zo’n 50 gemeenten zijn overgegaan tot het heffen van een precariobelasting op kabels en leidingen van energiemaatschappijen. Het is dus zo dat onze inwoners via hun energierekening meebetalen aan de heffing in andere gemeenten.

In de commissie heeft de wethouder aangegeven dat deze heffing voor de Barneveldse burger hooguit leidt tot een euro verhoging van de energierekening. Het is dus niet zo – en dat is een vraag aan de wethouder – zoals in een open brief die wij ontvangen hebben gesteld wordt, dat de energiemaatschappij deze heffing rechtstreeks aan onze inwoners kan doorberekenen? 

We kunnen ons afvragen of het terecht is dat energiemaatschappijen hun kabels en leidingen gratis in gemeentegrond hebben liggen, terwijl we ons over de winstcijfers van deze maatschappijen niet zo veel zorgen hoeven te maken.

Wij vinden het verstandig dat de opbrengst nog niet structureel wordt ingeboekt.  We zullen eerst zeker moeten weten dat het juridisch houdbaar is. En er zijn vraagtekens in hoeverre op termijn deze heffing mogelijk blijft door landelijke wetgeving.

Dat alles afwegende, stemt onze fractie in met deze belasting.