HomeNieuwsVan der Staaij: "Ik mis de mensen!"

Van der Staaij: "Ik mis de mensen!"

Publicatiedatum: 4 mrt. 2021

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij bracht woensdag in het kader van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen – samen met nummer 4 van de kandidatenlijst André Flach – een bezoek aan gemeente Barneveld. Tijdens het online vraaggesprek ‘s avonds gaf hij aan de ontmoetingen met mensen het meest te missen in deze campagne. „Tenslotte doe je het daarvoor. Campagne voeren is immers niet alleen brengen, maar juist ook meningen en ideeën ophalen!“

Toch was beperkte ontmoeting mogelijk. ‘s Middags waren Van der Staaij en Flach, samen met enkele lokale SGP-ers, op bezoek bij Jeugddorp De Glind. Hierbij gingen ze in gesprek met diverse betrokkenen bij het jeugddorp, zoals bestuurder Henk Jonker en enkele gezinshuisouders. Ook Jan Hofman, directeur van de Donnerschool, schoof hierbij aan. Zij vertelden vol passie over de unieke plek die het jeugddorp al vele tientallen jaren mag zijn voor „uithuisgeplaatste jongeren“. Meer dan 120 jongeren vinden hier een thuis in gezinshuizen verspreid over het dorp. De SGP-ers raakten onder de indruk van de zorg en toewijding die uit het gesprek bleek.

‘s Avonds was er een live uitzending. Met Teunis den Boon als gespreksleider gingen twee duo’s met elkaar het gesprek aan. Eerst spraken André Flach en lokaal SGP-raadslid Leendert de Knegt (tevens nummer 20 van de kandidatenlijst) over thema’s als jeugdzorg en gezinsbeleid. Zij benadrukten – ieder vanuit hun eigen rol – hoe belangrijk het is dat jongeren opgroeien in stabiele gezinnen. Gezinsbeleid staat daarom bij de SGP hoog in het vaandel. De landelijke overheid stimuleert meer en meer – vooral ook op fiscaal gebied – dat beide ouders gaan werken. Hoe belangrijk is het echter dat ouders een vrije keuze hebben, juist ook voor de kinderen! Een ander aangelegen onderwerp is het feit dat Barneveld geconfronteerd wordt met hoge kosten voor de jeugdzorg. André gaf aan dat wat de SGP betreft de landelijke overheid hier duidelijkheid dient te geven en met oplossingen moet komen.

Hierna volgde het gesprek tussen Kees van der Staaij en SGP-wethouder Bennie Wijnne, waarbij diverse thema’s aan de orde kwamen. Van der Staaij gaf aan dat hij – ook na 22 jaar – nog steeds gemotiveerd is om politiek te bedrijven op grond van de Bijbel. Om daarbij op te komen voor zaken als het ongeboren leven, voor het tegengaan van vrouwenhandel en zoveel andere wezenlijke zaken. En ook voor hele praktische zaken, zoals een betere doorstroming van het verkeer bij Barneveld. Mooi dat nu keuzes zijn gemaakt voor het verbeteren van knooppunt A1/A30. Wijnne vroeg aandacht voor verdere oplossingen voor het stikstofprobleem. In Barneveld ondervindt de woningbouw hier tot nog toe geen last van, echter het ontwikkelen van bedrijventerreinen des te meer. Van der Staaij gaf als antwoord dat de SGP zich daar landelijk sterk voor maakt. De SGP heeft de stikstofmaatregelen van het kabinet gesteund en daarbij diverse verbeteringen voor boeren weten te bewerkstelligen. Zonder de SGP-steun waren de boeren minder goed af geweest. Wijnne benadrukte daarbij dat vaak de boeren de schuld krijgen van het stikstofprobleem en dat is onterecht – de oorzaken liggen ook bij industrie, verkeer en luchtvaart. Bij het thema woningbouw vonden de sprekers elkaar: veel bouwen, gevarieerd bouwen én bouwen voor starters. Tenslotte spraken Van der Staaij en Wijnne over de situatie van ondernemers in deze moeilijke coronatijd. Wat nodig is, is steun en vooral ook maatwerk. Ook hiervan maakt de SGP landelijk veel werk. De livestream is terug te vinden via barneveld.sgp.nl.

De SGP-activiteit bewees dat campagne voeren ook in coronatijd mogelijk is!