5 februari 2020
Woonvisie 2021-2025
Vanavond werd de visie van het college op het toekomstige wonen in Barneveld besproken. Hiervoor lag de woonvisie voor. Wout Hazeleger had hiervoor de onderstaande bijdrage.
De woningmarkt is een snel veranderende markt met steeds terugkerende thema’s, te weinig en te duur. In onze gemeente wordt flink gebouwd en toch blijven de genoemde thema’s actueel.
Het college en de ambtenaren werken hard om op deze vraagstukken aan te pakken en actueel te blijven, dat mag ook wel eens gezegd worden.
Zijn er dan geen verbeteringen mogelijk? Zeker wel, dit is voortdurend en steeds veranderend proces. De SGP wil het college de ruimte geven om met dit plan van aanpak tot een gedegen woonvisie tot 2050 te komen.
De 8 genoemde hoofdthema’s dekken de lading om tot een gedegen Plan van aanpak te komen. Bij het thema 5 over woonvormen van ouderen en andere zorgvragers willen we als SGP even stil staan en nemen u mee naar de het rapport van RIGO. Bij paragraaf 5.3 over Toekomstige woonbehoefte lezen we het volgende:
- Wel wordt rekening gehouden met het feit dat de toekomstige generatie ouderen vaker in een koopwoning zal (blijven) wonen dan de huidige. Ook het feit dat toekomstige jongeren minder (snel) dan in het verleden (kunnen) doorstromen naar een koopwoning. De trends op dit gebied worden doorgetrokken naar de toekomst.
De SGP wil graag aandacht voor de senioren die nog geen directe zorg (geen zorgindicatie) nodig hebben maar wel al bij de kinderen gaan wonen of andersom. In deze situatie wordt voor elkaar gezorgd en zodra er een concrete mantelzorgaanvraag ontstaat, kunnen de kinderen voor de ouders gaan zorgen. Er is hier sprake van een pré-mantelzorgwoonverzoek. In meerdere gemeenten is dit al omgezet in beleid en we vragen het college een toezegging te doen om dit punt mee te nemen in hoofdthema 5.
De motie op initiatief van de CU beoordelen we als volgt. Ook de SGP is voor het bouwen van goedkope huur-, en koopwoningen, met name voor starters. Om dit vast te timmeren in percentages gaat ons te ver. We hebben ook hart voor ouderen, waarom koppelen we daar dan ook geen percentage aan van pak hem beet 30%? We zetten liever in op het percentage Barnevelders die vervolgens in deze woningen terecht komen, als we niet oppassen bouwen we voor de regio. Ziet het college mogelijkheden om de Barneveldse woningzoekers voorsprong te geven?
De SGP vindt dat we in dit stadium het plan van aanpak beoordelen en het college de kaders meegeven. Wat ons betreft zijn kaders niet hetzelfde dan percentages.
De SGP-fractie kan instemmen met het Plan van aanpak, op weg naar de Woonvisie 2021-2025.