15 november 2014
Verordering participatiewet: houd rekening met omstandigheden burger
De doelstelling van de Participatiewet is om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De SGP kan zich vinden in deze doelstelling. Mensen leiden naar werk is belangrijk om de burgers te laten participeren on de maatschappij. Dat is goed voor de burger en goed voor de samenleving in zijn geheel. Dat daarbij vooral ook aandacht is voor de onderkant van de arbeidsmarkt is een goede zaak. Deze burgers hebben immers vaak steun nodig bij het vinden van een baan.
Bij de uitvoering van de participatiewet is een goed overleg met werkgevers van belang. De SGP ziet dat dit in regionaal verband wordt opgepakt. Dat is een goede zaak omdat er regionaal in het werkbedrijf een opgave ligt voor het plaatsen van arbeidsgehandicapten in het reguliere bedrijfsleven. Het is daarbij van groot belang constructief te overleggen. De SGP wil de wethouder stimuleren de ingeslagen weg voortvarend verder op te gaan zodat maximaal gebruik wordt gemaakt van de arbeidscapaciteit die er is, ook in de groep die begeleid werk verricht.
De SGP wil de vinger leggen bij artikel 3 van de verordening, Daarin wordt gesproken over het rekening houden met de omstandigheden, lees mantelzorg en zorg voor kinderen jonger dan 5 jaar als het gaat om het aanbieden van voorzieningen, en de verplichting daar gebruik van te maken. Door het verrichten van genoemde zorgtaken levert de betrokken persoon in de visie van de SGP een bijdrage aan de samenleving. Mantelzorg wordt steeds meer van belang, daar waar de zorg steeds meer door de betrokkene zelf of zijn omgeving moet worden geregeld. Het gezin is in de visie van de SGP de hoeksteen van de samenleving.
Wij hebben begrepen uit antwoorden van het college dat het niet mogelijk is burgers die de genoemde zorgtaken uitvoeren te ontheffen van de verplichting op de aangeboden voorzieningen in te gaan. De SGP betreurt dit en wil het College oproepen bij het aanbieden van voorzieningen maximaal rekening te houden met de genoemde zorgtaken. Kan de wethouder daar nader op ingaan?
Daarnaast wordt in de participatiewet aandacht besteed aan alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar. De SGP wil het college er toe oproepen ruimhartig met de mogelijke vrijstelling tot arbeidsparticipatie voor deze groep om te gaan, en om bij het aanbieden van voorzieningen en het laten uitvoeren rekening te houden met de schooltijden.
Indien een alleenstaande ouder aangeeft voor de kinderen in een kwetsbare leeftijd te willen zorgen dan moet daar in de gemeente Barneveld ruimte voor zijn.
Inzake de participatiewet treden er wellicht financiële risico’s op. De SGP wil daarvan op de hoogte worden gesteld zodat er op tijd kan worden bijgestuurd in beleid.
Door het vaststellen van deze verordening wordt weer een stap gezet. Doel is mensen deel te laten nemen aan de samenleving en daar een nuttige bijdrage aan te leveren. Dat is een goede zaak.