9 juli 2014
Verordeningen WMO en jeugdzorg
Er wordt vanavond weer een stap gezet in het kader van de decentralisaties. Op de avond dat in de Eerste Kamer wordt gesproken over de WMO 2015 worden in de gemeenteraad van Barneveld de verordeningen jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning vastgesteld. Weer een stap naar 2015, het jaar waarin de decentralisaties merkbaar zullen worden voor de Barneveldse burgers.
Na het vaststellen van een beleidsplan op hoofdlijnen wordt in deze verordeningen concreter hoe de maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg zullen worden uitgevoerd in Barneveld. Het is goed dat deze verordeningen vanavond worden besproken want de tijd maar januari 21015 wordt korter en er moet nog veel werk gebeuren.
Het algemene uitgangspunt van de wet maatschappelijke ondersteuning dat de ondersteuning erop gericht moet zijn dat mensen zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving kunnen blijven onderschrift de SGP ten volle.
Het sociale netwerk van een burger is vaak in staat om de gewenste hulp te verlenen. Daarbij spelen mantelzorgers en vrijwilligers een belangrijke rol. Zij moeten optimaal ondersteund worden door de gemeente. Die directe hulp dichtbij de burger werkt het beste en is goed voor de samenleving als geheel. Omzien naar elkaar is een belangrijke zaak. De burgers zijn op elkaar aangewezen.
Daarbij blijft het van belang dat er gemeentelijke vangnet voorzieningen zijn en blijven voor de burgers die zonder deze voorzieningen geen hulp zouden krijgen. De overheid is en blijft het schild voor de zwakken en zal daar waar nodig ondersteuning moeten verlenen.
Enkele opmerkingen inzake de beide verordeningen:
Artikel 5. Gesprek
Er wordt duidelijk aangegeven wat er in het gesprek met de cliënt aan de orde moet komen. Dit zal deskundige gespreksvoerders vereisen die goed luisteren naar de behoefte van de cliënt en die een passende zorgvraag uit het gesprek kunnen destilleren.
Het is voor de SGP van cruciaal belang dat daarbij ook de godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van de cliënt een rol speelt bij het bepalen van de nodige zorg en de manier waarop de zorg wordt verleend. Het is van belang dat de zorg die wordt geboden nauw aansluit bij de leefwereld van de cliënt. Dat is voorwaarde voor efficiënte zorg. In de wetten die door de Tweede Kamer zijn aangenomen wordt dit ook expliciet genoemd.
De staatssecretaris heeft daar ook op gewezen tot tevredenheid van de SGP.
Artikel 13. Kwaliteitseisen maatschappelijke ondersteuning
Het blijft van groot belang dat er kwaliteit wordt geleverd. Het gaat immers om de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom moeten de kwaliteitscriteria wat de SGP betreft nog verder worden uitgewerkt in de beleidsregels. Heldere criteria en een balans tussen prijs en kwaliteit is van belang.
Burgers en instanties, cliëntenraden en de WMO-raad moeten direct worden betrokken bij de opstelling van het beleid. Dan wordt het beleid breed gedragen wat van belang is voor een succesvolle uitvoering van beleid. De SGP ziet een memo van het college tegemoet waarin een en ander concreet wordt uitgewerkt.
In het najaar zullen de verordeningen verder worden geconcretiseerd in de beleidsregels die door het College worden opgesteld. De SGP wil deze graag als B-stuk bij de lijst van ingekomen stukken voorbij zien komen.
Tevens komt het in de komende jaren aan op de uitvoering van de verordeningen. Papier is geduldig, in de praktijk moet blijken hoe een en ander uitwerkt. Daarom hecht de SGP aan evaluaties van het beleid en regelmatige rapportages betreffende de financiën en de effecten van het beleid. Er moet de vinger aan de pols worden gehouden. Niet dat de gemeenteraad incidentenpolitiek moet gaan bedrijven of op de stoel van het college moet gaan zitten, maar wel dat de langdurige effecten duidelijk worden en dat daar op kan worden gestuurd door de gemeenteraad.
Daarbij ligt er een grote rol voor de uitvoerende ambtenaren. Wij denken aan de gespreksvoerders, en de uitvoering van de gemeentelijke vangnetvoorzieningen. Veel moet er nog gebeuren, op beleidsterrein maar ook op uitvoeringsgebied. Ook deze stand van zaken ziet de SGP graag terug in de maandrapportages.
Een uitdagende tijd ligt voor ons. Daarbij heeft iedere burger een rol. Het omzien naar de naaste is en blijft daarbij van het grootste belang.