18 april 2015

SGP Barneveld betreurt vertrek fractielid Van den Brink

Het bestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) Barneveld en de SGP-fractie in de gemeenteraad van Barneveld betreuren het opstappen van raadslid H.C. (Henk) van den Brink uit de fractie en het als zelfstandig raadslid verder gaan. Hij stapte op naar aanleiding van een gemeentelijk onderzoek naar zijn optreden in een bestemmingsplanherzieningszaak. Hoewel de heer Van den Brink daarmee niet in strijd met de Gemeentewet handelde, stond zijn optreden in het zienswijzetraject op gespannen voet met de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) en de gedragscode van de gemeente Barneveld.

Wat is er gebeurd?
De gemeente Barneveld ontving in 1995 een verzoek om medewerking te verlenen voor de realisering van een tweede woning op het perceel Barnseweg 14. Dit verzoek werd om verschillende redenen geweigerd. In 2013 werd eenzelfde verzoek ingediend, maar nu door de nieuwe eigenaren van het genoemde perceel. Hoewel deze aanvraag in eerste instantie ook werd geweigerd, bleken er wel stedenbouwkundige mogelijkheden te zijn om alsnog medewerking te verlenen.

De oorspronkelijke eigenaren van het perceel vonden dit merkwaardig. Zij dienden daarom een zienswijze in waarin zij zich afvroegen of het perceel met voorkennis was gekocht en of er ongeoorloofde invloed door de gemeenteraad of een gemeenteraadslid was uitgeoefend. Deze laatste vraag hield verband met het feit dat er een nauwe familierelatie bestaat tussen de nieuwe eigenaren van het perceel en raadslid Van den Brink.

De gemeente Barneveld heeft begin maart prof. dr. J.H.J. van den Heuvel gevraagd om onderzoek te doen naar het optreden van de gemeente Barneveld én van raadslid H.C. van den Brink in deze bestemmingsplanherziening én van raadslid H.C. van den Brink. Prof. dr. Van den Heuvel concludeert in zijn onderzoeksrapport op hoofdlijnen het volgende:

  • De gemeente Barneveld heeft legaal, zorgvuldig en volgens de geldende regels gehandeld inzake de bestemmingsplanherziening met betrekking tot het perceel Barnseweg 14; dat geldt overigens ook voor de betrokkenheid van raadslid Van den Brink bij de aankoop van het perceel;
  • De heer Van den Brink heeft in het licht van de Algemene Wet Bestuursrecht en de gedrags- en integriteitscode van de gemeente Barneveld ,,om hem moverende redenen zich op ongeoorloofde wijze [namelijk: het verzoek om intrekking cq. gedeeltelijke schrapping van de zienswijze, het dreigen met de kerkenraad en het aanbod van een geldbedrag] met de ingediende zienswijze bemoeid. […] Daarnaast heeft hij zich niet onafhankelijk en niet onpartijdig gedragen. Door zijn rechtstreekse bemoeienis met de zienswijze, is vermenging opgetreden van het particuliere belang van raadslid Van den Brink met het door de gemeenteraad te behartigen algemeen belang. Dit is strijdig met de gedragscode van de gemeenteraad.”

Het bestuur en de fractie van de SGP vinden op basis van dit onderzoek dat er sprake is van ontoelaatbaar gedrag. ,,Wij nemen daar afstand van en hebben raadslid Van den Brink aangegeven dat er geen ruimte meer is om deel uit te blijven maken van de fractie. Dit gaat tegen onze wil in; we hebben Van den Brink altijd erg gewaardeerd om zijn kennis.

De SGP Barneveld hecht veel waarde aan integer handelen. We moeten ons als raadslid iedere dag opnieuw afvragen of we integer zijn en ook zo handelen.”