20 maart 2025

RAADSVERGADERING | Waardevol landelijk gebied

Tijdens de raadsvergadering van 19 maart 2025 is onder meer gedebatteerd over het Waardevol landelijk gebied. Raadslid Wout Hazeleger had de onderstaande bijdrage.

Het Programmaplan Waardevol Landelijk Gebied geeft in grote lijnen weer waar we met ons Landelijk gebied naar toe willen. In het coalitieakkoord staat het volgende: De agrarische sector blijft belangrijk. In het hart van FoodValley hoort een solide kern van boeren, die een gezond en duurzaam perspectief heeft.

Veel aandacht voor Natuurinklusief en duurzame landbouw, dat vooral gericht is op grondgebonden bedrijven, zoals de melkveehouders. Laten we hierbij de gebouwgebonden bedrijven niet vergeten te noemen, die veelal geen invloed hebben op bodem en water en qua emmissiereductie op de goede weg zijn.

Op de plattegrond van het plan staan wat ons betreft erg weinig trekkers getekend, terwijl het buitengebied 60% van onze gemeente dekt. De boeren onderhouden het landschap en we hoorden de wethouder zeggen dat de genoemde subsidies in het plan bedoeld zijn voor de realisatie. Waardering van ecodiensten moeten wat ons betreft structureel zijn en een onderdeel zijn van de bedrijfsvoering van de agrariërs en niet worden overgelaten aan de ons bekende TBO’s.

Dit geldt ook voor het gebied rond de beken. Er is enige onduidelijkheid over de groenblauwe dooradering, waar staan we en waar willen we naartoe? Wat de SGP betreft sluiten we aan bij de teksten in het RPLG. Hiertoe dienen we een amendement in dit beter vast te leggen in het PWLG.

Het stimuleren of belonen van lokale verkooppunten , Regionaal voedsel spreekt ons zeer aan. Dit mogen we wat de SGP betreft scherper stellen en de beperkingen omzetten in mogelijkheden. In het amendement vragen we om deze verkooppunten bij agrarische bedrijven toe te staan en de producten van collegaboeren ook te mogen verkopen.

Tenslotte nog drie vragen aan het college:

  • In 2030 is de verhouding in de consumptie van dierlijk/plantaardige eiwitten in voeding verschoven van 60/40 naar 40/60 volgens het voorliggende plan. In het RPLG staat dat we dit faciliteren, met het perspectief voor de komende 10-40 jaar. Waarom zo’n haast en werkt dit wel in onze gemeente?
  • Ondanks het teleurstellende besluit van GS-Gelderland over het plan van aanpak/kaderstelling zonering stikstof, hebben we een lichtpuntje ontdekt in het gebiedsplan GEUS. Hoe groot acht u de kans dat we in ons gebied ook toewerken naar gebiedsprocessen en emissieplafonds per gebied?
  • Dit brengt ons bij de 3e en laatste vraag: Sinds 1990 is er al veel ammoniak gereduceerd. De doelstelling is dat dit in 2035 met 55% verlaagd is sinds 2018.

In het zojuist genoemde Gebiedsplan GEUS is de doelstelling 42% stikstof- reductie. De WUR heeft dit doorgerekend en hieruit blijkt dat de huidige reductie al boven de 40% ligt. Enekele stoppende veehouderijen zijn hierin nog niet meegenomen. Waar staan wij nu, wanneer krijgen wij een update? Straks is de Gelderse Vallei leeg en komen we er achter dat we doorgeschoten zijn. Hoe voorkomen we dit?

Voorzitter ik ga afronden.

Ondanks onze amendementen en vragen, steunen we als SGP dit Raadsvoorstel.