20 april 2022

RAADSVERGADERING | Participatiebeleid

RAADSVERGADERING | Participatiebeleid

RAADSVERGADERING | Tijdens de raadsvergadering van 20 april was er maar één beleidstuk waarover gedebatteerd werd: het participatiebeleid. Leendert de Knegt benoemde namens de SGP de positieve zaken en de aandachtspunten. Lees zijn bijdrage hieronder.

Een gemeente heeft vooral als taak de samenleving te versterken en moet daarom naast de mensen staan en niet erboven. De gemeente is er onder andere om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, maar ook om mee te denken en te ondersteunen waar dat nodig is.

Met name als er in de directe leefomgeving veranderingen plaats vinden is het van belang dat de burger betrokken wordt bij de besluitvorming. Burgerparticipatie speelt een rol als het gaat om de Omgevingswet maar ook op andere beleidsterreinen zal het toenemen.

Met het voorliggende stuk worden belangrijke stappen gezet om te komen tot burgerparticipatie.

De participatieladder moet een houvast gaan geven als het gaat om de mate van participatie. Dat is van belang omdat voorkomen moet worden dat er overtollige ballast voor de samenleving en de gemeentelijke organisatie ontstaat vanwege participatie. De SGP wil wat dit betreft aangeven dat nuchter met participatie moet worden omgegaan. Participatie is een middel en geen doel op zich.

Het participatieverslag gaat in de toekomst een belangrijke rol spelen. Volgens de SGP moet uit het verslag duidelijk blijken dat hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Participatie moet op evenwichtige wijze gebeuren. Laten we daarbij ook leren van de praktijk en niet bang zijn criteria voor het verslag aan te passen als dat nodig is. Tevens moeten de participatievormen dynamisch zijn zodat vormen die niet werken tot het verleden gaan behoren en nieuwe kansrijke vormen een kans krijgen.

Bij dit alles is het van groot belang de verwachtingen bij de burger op een goede manier te managen, zodat het resultaat niet een teleurgestelde burger is. Het moet duidelijk zijn dat de burger mag participeren, dat wordt zelfs gestimuleerd, maar uiteindelijk kan het resultaat anders zijn dan de burger had gehoopt. Wij als gemeenteraad zijn degenen die op evenwichtige wijze een beslissing nemen, waarbij de participatie een serieuze rol speelt. Dit uitgangspunt komt op een goede wijze naar voren in dit beleidsstuk.

Voorzitter, voor ons ligt een helder beleidsstuk. Dank daarvoor. Echter, het zal aankomen op de praktijk. Laten we daarbij ook leren van participatievoorbeelden bij andere gemeenten. En laten we het beleid ook goed evalueren zodat het geen papieren tijger wordt maar daadwerkelijk tot goede participatie van de burger leidt.