8 februari 2023

RAADSVERGADERING | Kaderbrief Regio FoodValley

In de raadsvergadering van 8 februari 2023 werd gedebatteerd over de Kaderbrief Regio FoodValley. Onderstaand de bijdrage van ons raadslid Wout Hazeleger.

Deze kaderbrief biedt inzicht in de uitgangspunten die het Regiobestuur wil hanteren bij het opstellen van de begroting 2024-2027 van de regio FoodValley. De afzonderlijke programma’s willen we als volgt benoemen.
We beginnen bij de Landbouwtransitie, voor de SGP het belangrijkste onderwerp en wat ons betreft de ontstaansgrond van onze regio FoodValley. Hoeveel energie en kosten heeft onze regio al gestoken in innovatie en reductie van uitstoot in de agrarische sector. De SGP hamert al jaren op inzicht in de feiten van de emissies en de staat van de natuur. Tijdens de contourennotitie van het RPLG (Regionaal Programma Landelijk Perspectief) hebben we hier een amendement over ingediend, die bijna door de hele gemeenteraad is gesteund. Hoe wrang dat we bijna een jaar na de demonstratie Stroe een brief van minister van de Wal ontvangen, waarin ze afgelopen donderdag het volgende schrijft:

  • De absolute depositiebijdrage van een bron neemt snel af naarmate de afstand tot de bron groter wordt en de emissies over een steeds groter oppervlak worden verspreid. De depositie van Ammoniak en stikstofoxide reduceert binnen 500 meter naar 0 mol/ha. In dezelfde tabel is te zien dat de depositie bij 100 meter is gehalveerd.
  • Ook op het gebied van de kritische depositiewaarde KDW, wordt de minister minder stellig. Ze schrijft; Ook andere factoren tellen mee voor de gezondheid van een natuurgebied, zoals de algehele staat van instandhouding.
  • Als laatste wil ik hier noemen de Aerius-calculator. Deze calculator wordt nu ingezet als hulpmiddel en heet nu ondersteunend i.p.v. leidend.

Het doel van de Landbouwtransitie is een gezonde agrarische sector, met voldoende agrarische bedrijven in de Regio. De SGP betreurt het dat vanuit de landelijke overheid te veel druk en onzekerheid op de sector is gelegd, waardoor onze boeren zich geen raad meer weten en de wanhoop nabij zijn. Alles ligt stil, er worden geen vergunningen meer aangevraagd en financiering is vrijwel onmogelijk. Waarom de agrarische sector in dit tempo afbreken, wat in tientallen jaren met steun van de overheid is opgebouwd? We roepen het college op om zich zeer in te spannen voor meer duidelijkheid in onze gemeente, de Regio en onze Provincie. Kan het college dit toezeggen?

Voeding en gezond leven:
Deze doelen zijn globaal omschreven. Hoe worden deze doelen vertaald in meer concrete doelen, met daarbij een actieprogramma wat er moet gaan gebeuren? Als SGP steunen we doelstelling om in 2050, de voedselverspilling met 50% te verminderen. Kan het college toezeggen om voor de Kadernota (dit voorjaar) een denkrichting mee te geven aan de raad?

Energietransitie:
De SGP steunt de ambitie, zoals we dit in de RES hebben afgesproken. Hoewel het voor de SGP niet altijd helder is wat het hogere doel is, het blijft balanceren. Enerzijds om de doelen voor energieopwekking te halen, zodat we van fossiele brandstoffen afkomen. Anderzijds de belangen van andere milieu-, en natuurdoelen, die vervolgens boven dit doel uitstijgen.

Human Capital, Innovatie, clustervorming en circulair:
Het menselijk kapitaal behouden voor de regio. In Barneveld hebben hier twee goede voorbeelden van, te weten Barneveld Tomorow en BTO. We moeten zuinig zijn op deze instellingen om de kennis en vaardigheden op peil te houden. Zonder goede mensen geen innovaties en samenwerking tussen het onderwijs en arbeidsmarkt. Deze arbeidsmarkt vraagt wel om werklocaties. De SGP maakt zich zorgen of er wel voldoende bedrijfsruimte, -en terreinen gebouwd worden.

Economie, mobiliteit, ruimte en Wonen:
Het laatste woordje Wonen is voor de SGP van groot belang. Bouwen voor onze eigen groeiende bevolking. Een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte en een thuis is heel belangrijk. Voldoende buitenruimte is ook van primair belang. We zien als SGP wel een probleem ontstaan bij de bereikbaarheid van deze woningen. De verhouding tussen mobiliteit en woonlocaties, moet minimaal in de pas blijven met elkaar. Kan het college aangeven welke inspanning ze doet om dit punt onder de aandacht te brengen?
Om de hoge ambities van de regio waar te kunnen maken en grote programma’s als het RPLG, de RES en de Verstedelijkingsstrategie uit te kunnen voeren zijn veel inspanningen nodig. Hierbij hoort ook menskracht en financiële ruimte. Deze financiële ruimte wordt nu aan ons gevraagd. De SGP vindt dat hier ook een aantal landelijke thema’s worden benoemd. In hoeverre is het terecht dat de Regio dit allemaal gaat bekostigen? Kan het college ons toezeggen om via FoodValley te lobbyen voor financiële middelen, zodat we deze ambities kunnen waarmaken?
Als afsluiting van deze Kaderbrief worden concrete bedragen genoemd. Wat gaat er concreet gebeuren voor deze bedragen? De SGP is benieuwd naar de uitwerking van deze Kaderbrief en stemmen in met het voorliggende voorstel.