7 februari 2024

RAADSVERGADERING | Beheer de wolf!

RAADSVERGADERING | Beheer de wolf!

Tijdens de raadsvergadering van 7 februari diende de SGP samen met Lokaal Belang en de ChristenUnie een motie in om bij de provincie aan te dringen op het beheer van de wolf. Deze motie werd, na debat en een kleine aanpassing unaniem aanvaard. Lees hieronder de bijdrage van Wout Hazeleger.

Wolvenprobleem of probleemwolven:

Deze bijdrage wil ik beginnen met een bericht uit mijn mailbox:

"Het wolvenprobleem is vreselijk en heel actueel. Als ik zondags naar de kerk fiets kom ik voor een groot deel door het bos. Ik houd daarvan maar ik weet niet hoe lang ik dit nog durf. Ik ben bang dat als ik ze een keer gezien heb, ik dan niet meer door het bos durf te fietsen. Hier in de buurt en in de regio zijn kinderen die niet meer alleen naar school durven gaan omdat ze kadavers van door wolven verscheurd wild zien liggen. Het is hier veel bos enne…. Dat gaat echt gevaren meebrengen. Als het wild op is zijn wij aan de beurt. Ik ben er bijna trots op dat in het verleden één van mijn bet-bet- overgrootvaders de laatste wolf in Nederland doodgeschoten heeft!! In opdracht van de overheid!! Dit omdat toen inmiddels kinderen verscheurd waren door wolven, en dat hier in ons land!! En nu ‘omarmt’ men deze roofdieren. Daar moet een ander geluid tegenin gebracht worden voor ons aller veiligheid. Zeker voor onze jeugd. Hoop dat je hierin wat kan betekenen."

Als SGP constateren wij dat de wolf zo’n 8 jaar geleden op de Veluwe niet voorkwam, intussen is het aantal wolven in deze periode drastisch toegenomen. Ook het aantal aanvallen van wolven op andere dieren (met name schapen) is fors toegenomen. Deze incidenten gebeurden eerst op andere delen van de Veluwe, maar nu ook meer en meer in onze gemeente en in aangrenzende gemeentes. Naar onze mening kunnen de wolven in ons agrarisch cultuurgebied gezien kunnen worden als ‘probleemwolven’ en in ons agrarisch gebied niet meer als ‘schuw’ en ‘mensen vermijdend’ beschouwd kunnen worden. Wolven worden regelmatig overdag gezien en jagen in de buurt van woningen. De SGP vindt dat het gevolg hiervan is dat onze inwoners zich onveilig voelen bij het fietsen en wandelen in bosrijk gebied of in afgelegen agrarisch gebied.

Schapenhouders wordt aangerekend dat zij betere hekwerken moeten verzorgen om de wolf buiten te houden. Dit is echter vaak niet afdoende is omdat wolven bijvoorbeeld onder hekken graven om bij de schapen te komen. Ook in de winter is het plaatsen van goede hekken niet altijd haalbaar, omdat schapen roulerend worden ingezet als begrazing op andermans weiland. De aanvallen van wolven bezorgen volgens de SGP veel emotie bij schapenhouders en hun gezinnen en zorgen voor veel economische schade en gruwelijk dierenleed. Op deze wijze worden professionele schapenhouderijen in hun voortbestaan bedreigd.

Daarom dienen wij deze motie in, het dictum is als volgt, verzoekt het college: 1. zorg te dragen – in samenwerking met Provincie Gelderland en eventuele andere gemeenten – voor voorlichtingsavonden aan boeren en andere betrokkenen over adequate wering van wolven;

2. bij Provincie Gelderland aan te dringen op uitbreiding van de subsidieregeling voor wolvenwerende maatregelen in de hele Provincie. Dit uitbreiden naar alle kwetsbare hoefdieren en tegemoetkoming voor meerkosten.

3. bij Provincie Gelderland aan te dringen op adequaat beheer, mede in de vorm van het verjagen en/of bejagen van de wolf daar waar dat nodig en mogelijk is;

4. Bij de Rijksoverheid dringend aandacht te vragen voor de problematiek die in onze regio ervaren wordt rond de wolf. Tevens de Rijksoverheid dringend te verzoeken om meer ruimte te zoeken en te bieden voor maatregelen ter beheersing, verjaging en bejaging van de wolf.

Meerdere gemeenten in onze regio worstelen met ditzelfde probleem en overwegen ook een motie in te dienen of hebben dit al gedaan. Op deze manier ondersteunen we Provincie Gelderland om in Europa de status van de wolven te verlagen