5 juli 2023

RAADSVERGADERING | AZC in Barneveld

Tijdens de raadsvergadering van 5 juli 2023 werd gedebatteerd over de locatie van het AZC in Barneveld. Leendert de Knegt debatteerde namens de SGP en diende een amendement in. Lees hieronder zijn bijdrage.

In de afgelopen maanden is de stroom asielzoekers die naar Nederland kwam onverminderd groot geweest. We leven in een onrustige wereld met dreigingen op het gebied van onder andere de veiligheid en het klimaat. Er wordt van allerlei kanten een beroep gedaan op de gemeente Barneveld om haar aandeel te leveren in de opvang van asielzoekers.

In juli vorig jaar besprak de gemeenteraad een principebesluit om te komen tot de vestiging van een asielzoekerscentrum in Barneveld. Uit de bijdrage die de SGP leverde wil ik twee punten opnieuw noemen:

  • In Bijbels licht is de overheid schild voor de zwakken, ook voor de vluchteling in nood. Daarbij is het van belang dat de procedure om te bepalen of iemand mag blijven of niet zo kort mogelijk is. De gemeente Barneveld bepaalt niet of iemand terecht een asielaanvraag heeft ingediend of niet. Zij moet wel de verantwoordelijkheid nemen om haar aandeel te leveren in de asielopvang.
  • Bij de komst van een AZC moet speciale aandacht zijn voor de veiligheid, zowel in het AZC als in de omgeving. Onrust in het AZC moet voorkomen worden. Daarnaast moeten de omwonenden zich veilig blijven voelen. Tekenen van onrust moeten direct serieus worden genomen en er moet adequaat worden gehandeld als er onveilige situaties zouden ontstaan. Er moet met vernieuwde krachten worden gewezen op voldoende politiecapaciteit in onze gemeente.

De afgelopen maanden is door de gemeente gezocht naar plekken in de gemeente Barneveld waar het AZC gevestigd zou kunnen worden. Het College van B&W stelt na weging van diverse factoren via een raadsvoorstel voor het AZC te vestigen aan de Nijkerkerweg, ten noorden van de wijk Bloemendal. Het proces van het bepalen van de locatie is volgens de SGP op een zorgvuldige, objectieve wijze gebeurd. De relevante factoren zijn tegen elkaar afgewogen.

Tevens is bekend geworden dat het AZC voor de duur van 10 jaar wordt gevestigd. De SGP kan zich vinden in de argumenten die ten grondslag liggen aan de lengte van deze periode. Op deze manier wordt het namelijk mogelijk een meer permanente huisvesting te realiseren wat de uitstralingvan het AZC ten goede komt. Dat is zowel van belang van de bewoners van het AZC als de buurtbewoners. De bewoners krijgen meer het gevoel in een gewoon huis te wonen, en voor de buurtbewoners ziet het er meer uit als gewone bebouwing. Ook kan deze huisvesting na afloop van de 10 jaar worden gebruikt om toekomstige bewoners van Barneveld te huisvesten. Op deze manier wordt duurzame huisvesting gerealiseerd.

In de afgelopen maanden zijn er diverse informatiebijeenkomsten geweest waarbij zowel de gemeenteals het Centraal Orgaan Asielzoekers uitleg hebben gegeven. Deze bijeenkomsten waren bedoeld voor omwonenden, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals de kerken. Ook wat dit proces betreft is de SGP tevreden. Op waardige wijze is van gedachten gewisseld. Uit het participatieverslag blijkt dat daar waar mogelijk is geluisterd naar de waardevolle initiatieven en suggesties die zijn gedaan. De SGP realiseert zich daarbij dat niet iedereen zich volledig gehoord voelt. Echter, ook deze geluiden zijn meegenomen in de afwegingen die zijn gemaakt.

De SGP wil bij dit raadsvoorstel een aantal randvoorwaarden en kritische kanttekeningen maken.

In de eerste plaats moet er volgens de SGP meer gedaan worden om de instroom van asielzoekers in te dammen, en moet de procedure om te komen tot een beslissing of iemand mag blijven of niet versneld worden. De SGP zal dit geluid door blijven geven aan haar vertegenwoordigers in Den Haag en Brussel. Zij roept ook de andere partijen op dit te doen.

Veiligheid voor zowel de omwonenden als de bewoners van het AZC moet voorop staan. Daarbij moet worden gedacht aan de fysieke veiligheid zoals verlichting. Maar ook de sociale veiligheid zoals het voorkomen van criminaliteit, en bewaring van de orde is van belang.

Veiligheid voor zowel de omwonenden als de bewoners van het AZC moet voorop staan.

De capaciteit aan politie en BOA’s moet kunnen worden opgeschaald als dat nodig is. Graag een toezegging dat dit een blijvend punt van aandacht is in de diverse overleggen op dit gebied.

Ook moet helder zijn waar omwonenden met klachten terecht kunnen en moeten klachten snel en afdoende worden afgehandeld. Er moet een eenduidige procedure zijn. Er moet snelle opvolging van de klachten zijn. Bovenal moet er helder worden gecommuniceerd.

Preventie van overlast en ordeverstoringen kan onder andere worden bewerkstelligd door de bewoners van het AZC zinvolle dagbesteding te geven. De SGP denkt daarbij aan de inzet van welzijnsorganisaties, de kerken, en burgers van Barneveld die activiteiten op touw zetten in en rond het asielzoekerscentrum. Laat ook daar in de komende tijd, maar ook gedurende de periode dat er een AZC is gevestigd aandacht voor zijn.

Daarnaast moet er een blijvende lobby worden gevoerd richting de landelijke overheid om de bewoners van het AZC ruime mogelijkheden te geven regulier werk te doen. Dat kan betaald werk zijn, maar ook vrijwilligerswerk. De discussie wordt op dit moment in Den Haag gevoerd. We begrijpen dat asielzoekers geen valse hoop moet worden gegeven. Maar de SGP denkt dat de voordelen van meer regulier mogen werken groter zijn. Ledigheid is des duivels oorkussen. Het ontmoetenvan elkaar, ook op de werkvloer kan tot wederzijds begrip leiden.

De SGP wil dat dit in de komende tijd verder wordt uitgewerkt. Wij willen een toezegging van het College van B&W dat zij de gemeenteraad op de hoogte houdt op het gebied van veiligheid, en op het gebied van de klachten(procedures).

De huisvesting van asielzoekers aan de Nijkerkerweg 132 is in principe voor 10 jaar. Dat betekent dat er na 10 jaar elders een plek wordt gezocht voor een AZC in Barneveld, mocht dat nodig zijn.

In het raadsvoorstel wordt gesproken over een herijkingsevaluatie na 8 jaar. Er zou dan bekeken worden of ook na de periode van 10 jaar de locatie aan de Nijkerkerweg geschikt is als locatie voor het asielzoekerscentrum. De SGP wil echter dat na 10 jaar het asielzoekerscentrum niet meer gevestigd is aan de Nijkerkerweg. In de beleving van de SGP is het van groot belang maximale helderheid te bieden aan de omwonenden. Die wordt niet geboden als in de lucht blijft hangen of het AZC na 10 jaar nog aan de Nijkerkerweg blijft. En juist deze helderheid kan ook bijdragen aan de acceptatie van een AZC op deze locatie.

Inderdaad kunnen we niet in de toekomst kijken. Wel kunnen we nu maximale helderheid bieden aan de omwonenden als het gaat om de periode van 10 jaar. Vandaar een amendement wat de SGP in wil dienen.

We kunnen nu maximale duidelijkheid bieden aan de omwonenden als het gaat om de periode van 10 jaar.

Daarnaast is er sprake van 300 asielzoekers die gehuisvest worden in het asielzoekerscentrum. De SGP wil hier aan vasthouden. Natuurlijk kan het zijn dat er vanwege omstandigheden als een gezin dat gehuisvest moet worden of gezinsuitbreiding dit aantal wordt overschreden. Echter 300 asielzoekers blijft het uitgangspunt. De burgemeester heeft in de commissie uitgelegd hoe met het aantal wordt omgegaan. Tevens is dit in de bestuursovereenkomst met het COA opgenomen. De SGP spreekt haar waardering hiervoor uit.

Daarnaast zijn er randvoorwaarden gesteld aan het type asielzoeker dat in Barneveld wordt gehuisvest. Er worden geen alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen en de voorkeur ligt bij de opvang van gezinnen. Diwordtafgevangen in een overeenkomst met het COA.

Wat echter in de bestuursovereenkomst ontbreekt is de afspraak dat er geen instroomopvang

plaatsvindt en ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen. De burgemeester heeft 

in de commissievergadering aangegeven dat hierover nadere afspraken met het COA zouden worden gemaakt. De SGP is benieuwd naar de huidige stand van zaken.

De bestuursovereenkomst moet waardevast zijn. Er vinden allerlei discussies plaats in Den Haag inzake de Spreidingswet. Daarbij is ook sprake van dwang als het gaat om het type asielzoeker dat in een AZC kan worden geplaatst. De SGP wil dat Barneveld hier niet mee wordt geconfronteerd.

Ook op dit gebiewil de SGP een toezegging van het College dat zij maximaal de lobby richting Den Haag voert om dit soort dwang te voorkomen en het COA aan de overeenkomst die nu voorligt houdt.

De SGP kan instemmen met de komst van een AZC in Barneveld. Het proces om te komen tot de locatiekeuze is zorgvuldig geweest en er is open gecommuniceerd met de belanghebbenden. Aan de randvoorwaarden die we hebben genoemd zal in de komende tijd extra aandacht moeten worden besteed. Het College zal daarover ook richting de gemeenteraad helder moeten communiceren.

De gemeente Barneveld neemt haar verantwoordelijkheid door haar aandeel in de opvang van asielzoekers op zich te nemen. In een gebroken wereld is dat nodig. Wel moet de overlast die dit met zich mee kan brengen maximaal worden beperkt.

Voorzitter, afrondend. Ook de asielzoeker is onze naaste. Laten we hen zo behandelen, elkaar en ook hen wijzend op het houden van Gods goede geboden.