29 januari 2013

Overlast horecaplein Barneveld

De fractie van de SGP heeft het College van B&W vragen gesteld inzake de overlast rond het horecaplein aan de Schoutenstraat in Barneveld. Op 29 januari zijn de antwoorden van het college van B&W ontvangen.

De SGP-fractie heeft begrepen dat de horecagelegenheden, gevestigd rondom het horecaplein aan de Schoutenstraat in Barneveld, in het weekend voor de nodige overlast zorgen. Er zijn grote aantallen bezoekers in een beperkte ruimte. De overlast treedt met name op rond de sluitingstijden. Er zijn inmiddels een aantal klachten bekend bij de gemeente.

Daarnaast is ons, tijdens een bezoek dat de SGP-fractie aan het horecaplein bracht, ook gebleken dat er bij de horecaeigenaren en de gemeente zorgen zijn inzake de huidige gang van zaken en de toekomst van het horecaplein.

Hieronder de vragen van de SGP-fractie met de antwoorden van het college.

  1. Klopt het dat zondagsnachts rond het horecaplein tot twee uur na sluitingstijd overlast veroorzaakt wordt door bezoekers van de horecagelegenheden?
    De afgelopen jaren kwamen veel horecagerelateerde klachten binnen van bewoners van de Groen van Prinstererlaan en de Schoutenstraat. Mede dankzij de inzet van horecaondernemers zijn alle uitgangen van horecabedrijven aan de Schoutenstraat en de Groen van Prinstererlaan nu gesloten en zijn aan de achterzijde gesitueerd, aan de Nieuwe Markt, in de volksmond het horecaplein genoemd. Het aantal klachten is hierna structureel afgenomen. Vele honderden jongeren maken gebruik van deze uitgaanslocatie. Politie, gemeente en horecaondernemers doen er alles aan, om de overlast zoveel mogelijk te beperken. De horecabedrijven sluiten tijdig hun bedrijven. Direct na sluitingstijd worden met behulp van horecaportiers alle bezoekers van het horecaplein verwijderd. Echter, zoals wij u ook in augustus 2012 hebben gemeld, zal er altijd (met name in de stille nachtelijke uren) sprake zijn van enige vorm van hinder of overlast voor omwonenden. Een aantal jongeren gaat, met name bij droog en warm weer, niet direct naar huis, maar blijven in de wijde omgeving van de horecabedrijven op straat.
     
  2. Is de gemeente bereid maatregelen te treffen indien deze overlast na sluitingstijd aanhoudt? Zo ja, welke maatregelen?
    Er wordt structureel overleg gevoerd met omwonenden, horecaonderne-mers, politie en (veiligheids)medewerkers van de gemeente. Daarnaast wordt er veel-vuldig gecontroleerd door de politie, worden er regelmatig geluidsmetingen gedaan, zetten de horecabedrijven iedere zaterdagavond horecaportiers in, is er permanent cameratoezicht en is een gedeelte van de openbare weg in het weekend afgesloten met hekken om fietsen te weren. Najaar 2012 zijn er op diverse plaatsen verbodsbord-jes artikel 461 Wetboek van Strafrecht opgehangen en is extra verlichting (bouwlamp) aangebracht op donkere plekken.
     
  3. Is het mogelijk rond de sluitingstijden van de horecagelegenheden de inzet van de BOA’s te intensiveren om de overlast te voorkomen?
    Overlast in de nachtelijke uren is met name een taak voor de politie. De politie geeft aan dat er in de periode september tot en met heden slechts twee overlastgerelateerde klachten zijn binnengekomen uit de omgeving van het horecaplein. Ieder weekend is de politie aanwezig en voert controles uit. Uiteraard wordt er, bij geconstateerde strafbare feiten, proces-verbaal opgemaakt. De politie wordt tijdens deze controles regelmatig ondersteund door een boa van de gemeente Barneveld, die ook geluidsmetingen uitvoert. Het toezicht op de naleving van de nieuwe Drank en Horecawet is met ingang van 1 januari 2013 overgegaan naar de gemeente. Wij zullen hier extra op inzetten en controleren, ook in de nacht van zaterdag op zondag rond het genoemde horecaplein. Daarnaast zullen we de komende tijd in de directe omgeving van het horecaplein, in nauw overleg met omwonenden, op diverse plaatsen mobiel cameratoezicht inzetten.
     
  4. Is het College van B&W met ons van mening dat er teveel horecagelegenheden zijn / komen rond het horecaplein? Welke maatregelen kan het College van B&W op dit gebied treffen?
    Het bestemmingsplan “Barneveld-centrum 1990”, geactualiseerd in de raad van 22 januari 2013, maakt het mogelijk om in een aantal panden aan de Schoutenstraat en de Nieuwe Markt een horecabedrijf te exploiteren. Avondhoreca (sluitingstijden in het weekend tot 02.00 uur) kan echter niet zonder meer. In het genoemde bestemmingsplan is namelijk aangegeven dat avondhorecabedrijven slecht bij wijze van vrijstelling zijn toegestaan. Het college heeft in het verleden toestemming verleend voor avondhoreca voor de panden Schoutenstraat 28, 30 en 32 en voor de Nieuwe Markt 9k.
    Onlangs zijn in de nabijheid van het horecaplein, grenzende aan het aldaar gelegen parkeerterrein, twee nieuwe horecabedrijven geopend, percelen Schoutenstraat 20 en 20a. Deze panden hebben geen avondhorecabestemming, dus dienen uiterlijk om 01.00 uur gesloten te zijn. Bovendien betreffen deze beide nieuwe bedrijven geen ca-fébedrijven, maar restaurants.
    Samengevat zijn er dus vier bedrijven met avondhoreca en twee bedrijven zonder avondhorecabestemming, allen gecentraliseerd rond het genoemde horecaplein. Tot op heden is dit aantal, gerelateerd aan overlast, beheersbaar.