30 november 2013

Overlast horeca nog te groot

De fracties van CDA en SGP stellen het college van Burgemeester en Wethouders de volgende vragen over de overlast in de omgeving van het ‘horecaplein Barneveld’. De antwoorden van het college zijn van 28 november.

Een aantal weken geleden heeft een viertal leden van bovengenoemde fracties een avond- en nachtbezoek gebracht aan de uitgaansgelegenheden aan het horecaplein in Barneveld. Doel was om zelf een indruk te krijgen van de sfeer en te ervaren in hoeverre er sprake zou zijn van overlast voor de omgeving. Uiteraard hebben wij ons gerealiseerd dat een eenmalig bezoek op de vrijdagavond en nacht niet maatgevend hoeft te zijn voor de algehele situatie in het uitgaansleven ter plekke en de ervaren
overlast door de buurt.

Dezelfde avond hebben wij ook een bezoek gebracht aan de heer Corte, een bewoner van Duinkerken, die namens een aantal bewoners van deze appartementen regelmatig overlast zegt te ervaren. Na ons bezoek bereikten ons nog een aantal rieven/mailberichten waarin ook omwonenden op een ruimere afstand klaagden over overlast van jongeren na sluitingstijd van de horeca.
Kortom, hoewel het horecaplein een gevarieerd uitgaansaanbod biedt waar velen, met name jongeren, van genieten, wordt door de omgeving toch regelmatig overlast ervaren. Hoewel dit wellicht nooit helemaal te voorkomen is, zijn er wellicht nog verbeteringen mogelijk. Daarbij zijn er twee mogelijkheden:

  • Nog actiever handhaven op regelgeving en openbare orde;
  • Jongeren meer actief betrekken bij het voorkomen van overlast, meer appèl doen op hun eigen kracht en verantwoordelijkheid en het corrigeren van elkaar. Uit onderzoek blijkt dat jongeren het meest gevoelig zijn voor de opvattingen binnen de eigen leeftijdsgroep.

In dat kader hebben wij de volgende vragen:

  1. Bent u bereid om te onderzoeken of het mogelijk is om onder de (meest) jongere frequente bezoekers een aantal van hen te motiveren om hun invloed binnen de eigen leeftijdsgroep aan te wenden om het belang van de directe omgeving meer voor het voetlicht te brengen?
  2. Is het in dat kader mogelijk dat deze jongeren ook in contact worden gebracht met de omwonenden die daadwerkelijk overlast ervaren, waardoor er meer begrip ontstaat en motivatie om deze zoveel mogelijk te voorkomen?
  3. Is het mogelijk om een aantal jongeren meer in contact te brengen met BOA’s om in samenwerking een bijdrage te leveren aan het voorkomen van overlast?

Antwoord 1, 2 en 3: De afgelopen jaren is de horeca geconcentreerd aan de achterzijde van de Nieuwe Markt, in de volksmond ‘het horecaplein’ genoemd. Het aantal horecagerelateerde klachten door bewoners van de Schoutenstraat en de Groen van Prin-stererlaan is hierdoor sterk afgenomen. Er wordt structureel overleg gevoerd met omwonenden, horecaondernemers, politie en (veiligheids)medewerkers van de gemeente. Daarnaast wordt er veelvuldig gecontroleerd door de politie, worden er regelmatig geluidsmetingen gedaan, zetten de horecabedrijven iedere zaterdagavond horecaportiers in, is er permanent cameratoezicht en is een gedeelte van de openbare weg in het weekend afgesloten met hekken om fietsen te weren. Na sluitingstijd van de horecabedrijven zorgen horecaportiers ervoor, dat de bezoekers snel de directe omgeving verlaten.
Echter, zoals wij u ook in januari 2013 hebben gemeld, zal er altijd (met name in de stille nachtelijke uren) sprake zijn van enige vorm van hinder of overlast voor omwonenden. Een aantal jongeren gaat, met name bij droog en warm weer, niet direct naar huis, maar blijft in de wijde omgeving van de horecabedrijven op straat.
Uw vraag bezoekers van de horecagelegenheden in te schakelen en in contact te brengen met omwonenden, politie, boa en veiligheidsambtenaren van de gemeente pakken we op. Wij zullen hiervoor op korte termijn een overleg initiëren, om met alle genoemde partijen uw vraag te verkennen.

  1. De klachten van het appartementencomplex Duinkerken betreffen vooral geluidsoverlast van openstaande deuren van de horeca bij hoge temperaturen en het terras. Kan de terrasvergunning strikter worden gehandhaafd evenals het open staan van de (toegangs)deuren van de horeca?

Antwoord 4: Zoals bij antwoord 1 is aangegeven, wordt er op dit moment al veelvuldig gecontroleerd. Omdat in de horecabedrijven een rookverbod van kracht is, kan niet helemaal voorkomen worden dat toegangsdeuren permanent gesloten blijven. Uiteraard moeten de horecabedrijven zich aan de in de APV opgenomen regels op dit gebied houden. Naast de reguliere controles zullen we de komende maanden ook en-kele grote, integrale controles gaan uitvoeren. Hierbij zullen o.a. politie, boa’s en ambtenaren van de gemeente en de NVWA worden betrokken.

  1. Is het mogelijk om rond de sluitingstijden van de horeca frequenter toezicht uit te laten oefenen door BOA’s in samenwerking met de politie, met name als omwonenden aangeven overlast te ervaren?'4

Antwoord 5: Overlast in de nachtelijke uren is met name een taak voor de politie. Uiteraard wordt er, bij geconstateerde strafbare feiten, procesverbaal opgemaakt. De politie wordt tijdens deze controles regelmatig ondersteund door een boa van de gemeente Barneveld, die geluidsmetingen uitvoert en een boa vanuit de met ingang van 1 januari 2013 opgezette boa-pool binnen FrisValley, belast met het toezicht op de nieuwe Drank en Horecawet.