27 januari 2018
'Orde en rust, daar houden we van!' Interview met Koos van der Tang
Zaterdag 27 januari publiceerde de Barneveldse Krant een interview met onze lijsttrekker Koos van der Tang. De volledige tekst leest u hieronder terug.
Interview: Barneveldse Krant, Wouter van Dijk
Foto: Judith Leroy Fotografie
Bijbelse principes, de zondagsrust het gezinsleven, voorzichtige groei van Barneveld. Het zijn de vaste ingrediënten die het verkiezingsprogramma van de SGP domineren. Evengoed kijkt de partij naar eigen zeggen breder, naar andere ontwikkelingen. Duurzaamheid, bedrijvigheid, groen in de wijken en infrastructuur verdienen de komende periode ook de aandacht. SGP-voorman Koos van der Tang presenteert het programma.
Typisch SGP is als je het mij vraagt ook onze aandacht voor het gezin, de hoeksteen van de samenleving. Wij zijn daarom bijvoorbeeld voor gratis mediation in gebroken gezinnen, familiegroepsplannen en de inzet van een preventie-ambtenaar om scheidingen te voorkomen. Groei je op in een stabiel en veilig gezin, dan werkt dat ook later positief door in je leven.''
De titel van het SGP-programma is 'Voor De Kern'. Wat is het Barneveldse verhaal hierachter? ,,De kern is voor ons de Bijbel, als richtsnoer voor het leven. Als je goed kijkt, zie je op het voorblad óók de plaatsnamen van alle dorpen in de gemeente staan. Dat zijn ook kernen. Wij willen in ons programma aandacht voor álle dorpen in de gemeente. Niet voor niets hebben we daarom een lijst met wensen en plannen per dorp opgenomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verkeersmaatregelen, behoud van groen in de dorpen, veiligheid in de wijken en de juiste voorzieningen per dorp. Maar het gaat ook over bescherming van het dorpse karakter. Dat kan 'm zitten in historie. Acht jaar geleden werd het plan geopperd om in Barneveld het historische treinstation te herbouwen. Het kwam toen niet van de grond, ook vanwege de economische crisis. Wij halen dat plan graag weer van stal.
Bescherming van het karakter zit 'm volgens ons ook in het weren van het stedelijke. Nieuwe huizen bouwen we - voor zover je dat kunt reguleren met bijvoorbeeld regionale afspraken - niet voor Amersfoorters, maar voor eigen groei. We willen geen hoogbouw, maar ook geen stedelijke manier van omgaan met elkaar. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Amsterdam en ik weet dat het in steden voorkomt dat buren elkaar niet kennen. Dat willen wij niet in Barneveld. Wees dus waakzaam als het gaat om groei.''
Waar staat Barneveld in 2022? ,,In dat jaar zal Barneveld verder gegroeid zijn, maar staat er geen hoogbouw. Wel zijn er dan voldoende huizen voor onze eigen bevolking en passen we onze infrastructuur goed daarop aan. Wat ons betreft halen we via voorfinanciering de oostelijke rondweg om Barneveld naar voren en rijden de eerste auto's er in 2022 overheen. Qua infrastructuur denken we ook aan een spoortunnel onder de Nijkerkerweg, snelle aanpak van knooppunt A1/A30, een regiosprinter op het spoor naar Apeldoorn en twee keer drie rijbanen op de snelweg naar diezelfde stad.
Verder zijn we eigenlijk best tevreden met hoe het er nu aan toe gaat in Barneveld. Orde en rust, daar houden wij van. Over de zondagsrust kunnen we heel helder zijn: hoe minder niet-kerkelijke activiteiten op zondag, hoe liever. Dat zal niemand verbazen, het is voor ons een belangrijk uitgangspunt. We zijn niet tegen evenementen, zolang het er maar netjes aan toegaat. Geen drankfestijnen met veel lawaai. Alcohol en drugs, daar zijn we wars van. In onze visie is je lichaam een tempel van de Heilige Geest. Daar moet je dus voorzichtig mee omgaan.
Orde vind je in ons programma ook terug in onze voorstellen om stevig op te treden tegen mensen die bijvoorbeeld door drank- of drugsgebruik met vernielingen of asociaal gedrag overlast veroorzaken, of tegen mensen die de maximumsnelheden negeren. We zijn ook tegen vuurwerkoverlast en zien graag vuurwerkvrije zones, als opmaat naar een totaal ontmoedigingsbeleid voor particulier vuurwerk.''
Stel: De SGP heeft straks de absolute meerderheid. Welke drie zaken wil de SGP dan als eerste regelen? ,,Een beetje een lastige vraag, want dat gaat toch niet gebeuren. Maar als ik het mag vertalen in een lijstje met dingen die we belangrijk vinden, dan is dat instandhouding van de zondagsrust, inzet voor verbetering van de infrastructuur zoals ik al noemde, en een goede set aan sociale maatregelen die ervoor zorgen dat iedereen in deze maatschappij kan meedoen. Dat er qua onderwijs wat te kiezen valt op basis van de behoefte, dat ouderen in een aanleunwoning in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, dat wordt omgekeken naar die jongeren tussen de 18 en 27 jaar die weliswaar 'volwassen' zijn, maar nog niet op eigen benen kunnen staan, dat vluchtelingen met een verblijfsstatus hier een toekomst op kunnen bouwen en dat er een regiefunctie komt om mensen met schulden bij te staan.
Een hip woord is tegenwoordig 'duurzaamheid'. Ook dat is voor ons van groot belang. Wij koppelen dat aan de Bijbelse term 'rentmeesterschap': wees zuinig op de aarde. Bouw zoveel mogelijk energieneutraal en zet vooral in op zonnepanelen. De overheid kan burgers stimuleren duurzame maatregelen te treffen. Het woord 'windmolen' staat niet in ons verkiezingsprogramma, omdat we eerlijk gezegd niet zo'n zin hebben om mee te doen aan dat 'stoeien' rond die hype. We zijn niet tegen windmolens, wel vóór een zorgvuldig proces waarbij de burger gehoord wordt.''