11 juli 2015
Energievisie 2015-2020
Op 8 juli is in de gemeenteraadsvergadering de Energievisie 2015-2010 besproken. In deze visie staat: " De gemeente Barneveld bespaart de komende jaren 2% energie per jaar en wekt in 2020 20% van de energie duurzaam op." Dit is een hogere doelstelling dan de landelijke doelstelling. De SGP-fractie vindt dit geen geringe opdracht.
In onze visie dienen we in het kader van ons rentmeesterschap met de door God geschapen aarde zorgvuldig om te gaan en deze te bouwen en te bewaren. We moeten ons dan ook inzetten om de doelstellingen zoveel als mogelijk te realiseren. Hierbij vinden we het vanzelfsprekend belangrijk dat dit wel op een verantwoorde manier gebeurd.
In de ons gepresenteerde energievisie zet het College in op een energiemix van duurzame energiebronnen van o.a. zonnepanelen, mestvergisters, windmolens en warmtepompen. De SGP staat positief ten opzichte van deze mix, maar is van mening dat wat betreft de eventuele windmolens er wel draagvlak moet zijn bij de burgers en zeker de direct omwonenden. Wij zijn van mening dat windmolens ons landschap niet zullen verfraaien, maar erkennen ook dat we wel eens concessies zullen moeten doen om windmolens mogelijk te maken, met als doel om op een verantwoorde manier aan energieopwekking doen.
Het College heeft het over verbinden, motiveren, uitdagen en dergelijke. De SGP kan zich hier in vinden maar het moet wel blijven: Zelf, Samen, Gemeente en wel in die volgorde.
Maar:
A. Bereik je daarmee de beoogde doelstelling?
B. Hoe worden de resultaten bewaakt?
C. Wordt een gefaseerde planning gemaakt zodat je de voortgang kunt bewaken?
D. Welke maatregelen worden getroffen als we achterlopen op de planning om de beoogde doelstellingen te behalen?
Om het draagvlak onder de burgers te vergroten stelt het college voor om een stimuleringsregeling energiemaatregelen op te zetten, de SGP-fractie is van mening dat het erg belangrijk is om de burgers het belang van de energiemaatregelen in te laten zien en wil graag van het college vernemen welke concrete stimuleringsregelingen zij voor ogen heeft?
De doelstelling, als het gaat om energiebesparing, is 2% per jaar. Het is uiteraard van groot belang dat het energieverbruik ook bij particulieren wordt verminderd, volgens de SGP is daarom bewustwording van groot belang en moet dit gestimuleerd worden. Hoe en met welke middelen denkt het College dit te realiseren? Wat betreft de Barneveldse bedrijven, mogelijk kunnen deze een grote rol spelen bij de realisering van duurzame installaties. Wij verzoeken het College waar mogelijk de Barneveldse bedrijven hierbij een voorrangspositie te geven en / of de samenwerking met deze bedrijven bij de realisering van duurzame energieopwekking te bevorderen.
Ten aanzien van nieuwbouwwoningen; wij denken dat het van groot belang is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om bij nieuwe woningen en nieuwe wijken zoveel mogelijk energiebesparende en indien mogelijk energieneutrale woningen te realiseren. Misschien moet er bijvoorbeeld gedacht worden aan VDE’s (Verenigingen Duurzame Energie) die mogelijk als verplichte vereniging gezamenlijk duurzame energie opwekt door bijvoorbeeld gebruik maakt van Warmte-Koudeopslag, zonneenergie e.d. Wij verzoeken het college te onderzoeken of er externe partijen (of ontwikkelaars) zijn die dit willen exploiteren? Kan het college in de onderhandelingen met ontwikkelaars dergelijke zaken meenemen en mogelijk door stimuleringsmaatregelen bevorderen?
De financiën die in de kadernota zijn opgenomen voor de uitvoering van de energievisie bedragen € 100.000,= per jaar t/m 2020, de SGP vindt het van groot belang dat het College het als een uitdaging ziet om met deze middelen binnen het kaderstellende budget de gestelde doelen te behalen en ziet het gestelde budget dan ook als een maximum.
De SGP ziet dat het College in deze Energievisie ambitie toont om te komen tot meer duurzame energie en duurzaam energiegebruik, wij wensen het college en ambtenaren sterkte bij de uitwerking en uitvoering van deze visie.