17 december 2013

College: kwaliteit boven snelheid

De fractie van de SGP heeft het College van B&W vervolgvragen gestelld inzake de zo genaamde Directe Inzet Ambulance (DIA). De fractie miste in de beantwoording van 28 november de visie van het College. Daarom stelde de fractie vervolgvragen over dit onderwerp. Het college antwoordde op 16 december. Uit de antwoorden komt naar voren dat volgens het College kwaliteit belangrijker is dan snelheid. Ook ziet het College geen rol voor zichzelf omdat de zorgverzekeraars inhoudelijk en financieel verantwoordelijk zouden zijn voor ambulancezorg.

  1. Wat vindt het College van de mogelijkheid en de tot dusver bekende resultaten van de DIA?
    Prima dat de ambulancesector blijft innoveren en steeds gezocht wordt naar nieuwe mogelijkheden om de aanrijttijden van ambulances te verkorten en kwalitatief goede ambulancezorg te blijven leveren.
  2. Vindt het College niet, met de SGP, dat er reeds voldoende positieve resultaten zijn in andere regio's om ook deze werkwijze toe te gaan passen in onze regio?
    Nee, de regio’s die op dit moment met DIA werken, werken niet allemaal volgens dezelfde werkwijze en met dezelfde systemen. Daarom heeft Ambulance Zorg Nederland ervoor gekozen om een pilot op te zetten waarin DIA wordt gemonitord op alle positieve en ook negatieve effecten alvorens over te gaan op een eventuele landelijke uitrol.
  3. Vindt het College niet, met de SGP, dat wachten tot het bekend worden van de eerste uitkomsten van de pilot eind 2014 erg lang duurt, zeker gezien het feit dat het hier gaat om spoedeisende zorg?
    Juist omdat het gaat om spoedeisende zorg, waarbij de aanrijtijden heel belangrijk zijn maar zeker ook het belang van de geleverde kwaliteit niet uit het oog mag worden verloren, is het goed om een gedegen pilot uit te laten voeren waarbij de resultaten zorgvuldig gemonitord worden zodat een afgewogen besluit kan worden genomen.
  4. Is het College bereid te onderzoeken binnen de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden of er mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk aan te sluiten bij deze, tot dusver als succes bekendstaande, werkwijze?
    Als de resultaten van de pilot daar aanleiding toe geven en met inachtneming van de bestuurlijke verhoudingen binnen de gemeenschappelijke regeling Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.
  5. Is het College bereid zich in onze regio in te zetten voor realisatie van de DIA?
    Als de resultaten van de pilot daar aanleiding toe geven. Overigens zijn niet de gemeenten maar de zorgverzekeraars inhoudelijk en financieel verantwoordelijk voor ambulancezorg.