29 januari 2014

Beleidsplan jeugdzorg

Op 1 januari 2015 komen verschillende taken op het gebied van de jeugdzorg op het bordje van de gemeente te liggen. De gemeente krijgt grote verantwoordelijkheden. Het is van belang dat het beleid op het gebied van de jeugdzorg effectief en efficiënt is. Daarbij moet er wat de SGP betreft oog zijn voor de lokale situatie zodat het echt Barnevelds beleid wordt. De identiteit moet een grote rol spelen bij de jeugdzorg. Zorg moet worden geboden met een identiteit die nauw aansluit bij de jongeren en hun ouders. Uiteraard moet de zorg aan kwalitatieve eisen voldoen. Kwaliteit en identiteit gaan wat ons betreft samen op.

Identiteitsgebonden organisaties zijn belangrijk in de visie van de SGP. Bij inkoopbeleid moet aandacht zijn voor identiteitsgebonden aanbieders, ook in regionaal opzicht als de schaal op bepaalde gebieden van zorg groter moet zijn dan alleen Barneveld. Het is een goede zaak dat dit breed in de regio wordt gedragen. Een en ander moet nog wel worden uitgewerkt in de verordeningen maar de focus is er om zodoende de juiste zorg te kunnen bieden.

Net als bij de andere decentralisaties moet er een omslag in denken van zowel de burgers als de organisaties moet gaan plaats vinden. Terecht dat er ook wordt gesproken over transformatie. Er moet meer plaats vinden dan een technische transitie van taken van de provincie naar de gemeente. De taken moeten efficiënter worden uitgevoerd met meer aandacht voor preventie en passende zorg daar waar nodig. Transformatie wordt een belangrijke zaak die niet direct meetbaar is maar wel een succesfactor is. De SGP vraagt bijzondere aandacht voor deze transitie en vraagt de wethouder dit goed te blijven monitoren.

Bij de jeugdzorg in Barneveld speelt De Glind een grote rol. Het is wat de SGP betreft van belang om de huidige focus op zorg in het dorp te behouden. Dat kan uiteraard ook in nieuwe vormen. Het woonplaatsbeginsel speelt daarbij een belangrijke rol als het gaat om de financiën. De wethouder heeft toegezegd daar actief de raad over te zullen informeren. De SGP zal dit nauwlettend volgen zodat De Glind haar bijzondere zorgpositie kan behouden.

Bij de zorg voor de jeugd is het van belang dat er wordt ingestoken op het preventief voorkomen van problemen. Daarbij moet er samen worden gewerkt met de scholen. Op scholen kan op snelle wijze worden geconstateerd of er extra zorg nodig is. Dat vereist wel een sterke verbondenheid tussen Centrum Jeugd en Gezin en de scholen. Daarbij speelt ook Passend Onderwijs een grote rol.

Van belang is dat er vraag gestuurd gewerkt wordt door het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarbij moet er naar de doelgroepen toe worden gegaan, outreachend worden gewerkt. Er moet geen overbodig aanbod worden gecreëerd.

Bij crisissituaties moeten de lijnen kort zijn; geen overbodige stappen in proces maar direct de juiste hulp bieden. De SGP wil de wethouder vragen daar extra alert op te zijn. Daarnaast is het van belang geen overbodige bureaucratie in het systeem wordt ingebakken. Dat vereist bij elke aanpassing in het beleid en de processen een kritische blik in hoeverre in het proces niet overbodige regels worden geïntroduceerd.

De SGP kan instemmen met de voorliggende beleidsnotitie. De uitgangspunten van beleid:

  • stimuleren van eigen kracht en netwerk waar mogelijk,
  • één gezin, één plan, één aanspreekpunt,
  • ondersteuning zoveel mogelijk dichtbij (wijkgericht) georganiseerd

spreken ons aan.
Er moet nog veel werk worden verzet in 2014 om klaar te zijn op 1 januari 2015. De SGP blijft kritisch betrokken op het proces in de komende maanden. Het gaat om het welzijn van de jeugd in Barneveld. Die jeugd heeft ons hart, daarom moet het beleid goed voor elkaar zijn!