18 april 2016

Afvalscheiding moet beter

Met de voorliggende ‘Strategienota huishoudelijk afval 2016-2020’ gaat de gemeente Barneveld de goede kant op.
We hebben allemaal de morele plicht om te zorgen voor een gezonde toekomst voor ons en onze kinderen. Rentmeesterschap, de aarde bouwen en bewaren.

Met z’n allen minder afval produceren is nog beter voor het milieu, dat is beter dan afval hergebruiken of verwerken.
De gemeente moet de bewoners nog meer stimuleren om in de eerste plaats afval te verminderen door:

  1. het toepassen van een-nee of een nee-ja sticker
  2. gericht voedsel inkopen en daardoor minder voedsel verspillen
  3. kapotte spullen (laten) repareren, bijv. bij een Repair Café
  4. afgedankt spullen naar de kringloop brengen of daar spullen kopen
  5. delen van gereedschappen/spullen die men sporadisch nodig heeft
  6. nog gerichter scheiden, wat moet waar in of naar toe

Voorlichting is daarbij meer dan noodzakelijk. Te beginnen bij de basisscholen enz. Kan de wethouder, die ook onderwijs in de portefeuille heeft, dit toezeggen?

Er zal altijd afval overblijven, ondanks deze inspanningen. Maar laten we dat dan met z’n allen zoveel mogelijk scheiden. Gescheiden inleveren van afval spaart grondstoffen en energie, bovendien voorkomen we daarmee milieuvervuiling. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat bespaart de gemeenschap 5 cent.

Het doel is om minder restafval te krijgen door minder vaak op te gaan halen, 1 x per 4 weken. Dit heeft onze instemming. Het moet een prikkel zijn en blijven om de hoeveelheid restafval te minimaliseren tot een restje. Anders scheidt je gewoon niet goed.

Wijs de aanbieder van het afval ook op het onvoldoende scheiden van zijn of haar container.

Enkele weken geleden had de SGP-fractie het idee geopperd om te bezien of een kleine milieustraat in de omgeving van Stroe of Kootwijkerbroek tegemoet komt aan de bewoners die verder vanaf de milieustraat wonen. Men hoeft dan immers niet helemaal naar Barneveld. Maar de afgelopen weken is daar meer informatie over ingewonnen en we zijn tot de conclusie gekomen dat zoiets niet de oplossing is. Het optimaliseren van de huidige milieustraat zal een toegevoegde waarde krijgen voor alle inwoners om beter en zorgvuldiger te scheiden. Het efficiënt scheiden zal daardoor een positieve impuls krijgen.

Als SGP-fractie willen we graag dat het college de openingstijden van de milieustraat nog eens kritisch tegen het licht houdt. Ruimere openingstijden zijn wat ons betreft bespreekbaar, of dat op zaterdagmiddag of maandag moet worden, wachten we met belangstelling af.

In de commissie hebben we gepleit voor het Inzamelen van luiers enz. Dit moet weer serieus worden opgepakt. Dit scheelt voor wat betreft het volume in de grijze container en het is erg onhygiënisch als het weken in de container blijft liggen. Dat moeten we niet willen. Graag een toezegging van de wethouder. Overigens geven onderzoeken aan dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers.

Met z’n allen werken aan meer afval scheiden kan daarmee leiden tot een verlaging van de afvalstoffenheffing.

Van diftar zijn we voorlopig nog geen voorstander. Eerst willen we ervaren en beoordelen wat het bovengenoemde voor effect heeft op het scheiden van huishoudelijk afval.
Omgekeerd inzamelen kan in de nabije toekomst een maatregel zijn die ingevoerd moet worden. Voorlopig nog niet.

Nog twee vragen:

  • wil het college nog meer blikvangers langs belangrijke schoolroutes plaatsen?
  • welke reden heeft college dat er geen haken aan lichtmasten worden gemonteerd t.b.v het vasthaken van de Hero zakken?

Afval scheiden kan en moet beter, ook in Barneveld.