HomeNieuwsBezoek aan ambitieuze school | Johannes Fontanus College

Bezoek aan ambitieuze school | Johannes Fontanus College

Publicatiedatum: 19 sep. 2019

Donderdagmorgen 19 september bracht de SGP-fractie een werkbezoek aan het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld. De raadsleden maakten kennis met een ambitieuze school die voor een groot project staat: de vernieuwbouw van het centrale gedeelte van de school.

Na kennismaking, een bak koffie en een goede gevulde koek (deel 2 van ons ontbijt), hebben we eerst de actuele stand van de vernieuwbouwplannen doorgesproken. In de zomer van 2019 heeft de gemeenteraad hiervoor een budget van 15,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Al pratend en tekeningen bekijkend kwamen we tot de conclusie dat het een enorm ingewikkelde operatie is. De school moet doordraaien. Kinderen moeten les kunnen krijgen. Tegelijkertijd moet de verbouw, in verschillende fases, plaatsvinden. Onze indruk was dat de leiding van het JFC goed nagedacht heeft over de planning hiervan en dat het eindresultaat prachtig zal zijn.

Een school is natuurlijk geen school zonder leerlingen. Daarom wilden we de school graag bezoeken op het moment dat deze in bedrijf is. Na ons gesprek over de verbouw zijn we daarom de school ingegaan en hebben kennis gemaakt met het Technasium. Prachtig om te zien en te horen hoe de leerlingen worden uitgedaagd om iets nieuws te ontdekken en te ontwerpen of een verbetering op iets bestaands uit te denken. Mooi ook dat er zoveel connecties zijn met MBO, HBO en WO. En met het bedrijfsleven.

We waren ook erg benieuwd naar de Internationale Schakelklas (ISK). Ook hier hebben we even kort met docenten en leerlingen gesproken en de sfeer geproefd. Ook hier wordt erg hard gewerkt. We hebben een kort moment met de daar aanwezig leerlingen gesproken en waren onder de indruk van hun vaardigheid in de Nederlandse taal. De leerlingen konden ons goed te woord staan terwijl ze allemaal minder dan 2 jaar in de ISK zitten. Mooi om te merken dat ook hier leerlingen met hoge ambities en een toekomstdroom zitten.

Al met al een mooi, leerzaam bezoek. We gaan graag nog eens terug als de verbouwing achter de rug is!