HomeNieuwsAart de Kruijf neemt afscheid als wethouder

Aart de Kruijf neemt afscheid als wethouder

Publicatiedatum: 9 okt. 2020

Aart de Kruijf neemt afscheid als wethouder

Een man van stavast, strak in het pak, betrokken, met kennis van zaken en zeer vasthoudend. Die kwalificaties kreeg scheidend wethouder Aart de Kruijf donderdagavond mee bij zijn vertrek uit het Barneveldse college. Plus een koninklijke onderscheiding, opgespeld door zijn vrouw Arja. De Kruijf mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

 

De Kruijf werd toegesproken door achtereenvolgens burgemeester Asje van Dijk, Judith van den Wildenberg namens de gemeenteraad, SGP-fractievoorzitter Koos van der Tang en (via een videoboodschap) burgemeester René Verhulst van Ede.  

De Kruijf nam donderdagavond tijdens een buitengewone raadsvergadering na ruim vijftien jaar afscheid van het college. De Kruijf toonde zich tijdens de avond emotioneel en sprak zijn dankbaarheid uit. 

De Kruijf blikte in zijn afscheidsspeech terug op zijn loopbaan. Hij noemde onder andere oud-wethouder Tom Louman. ,,Die was van de Pro, een man die mij toen ik in 2005 binnenkwam heel wat goede instructies meegaf. ‘Aart, dit stuk moet je even heel goed lezen, want dit gaan jouw mannenbroeders van de SGP niet leuk vinden’, fluisterde hij me bijvoorbeeld eens toe.’’ Ook stond De Kruijf stil bij het overlijden van collega-wethouder Bram Troost, in 2013. ,,In datzelfde jaar kwam zeer plots het afscheid van fractievoorzitter Gerard Schotanus. Dat voelde voor mij als een amputatie.’’

In de toespraken veel verwijzingen naar het aandeel dat de wethouder leverde in de groei van Barneveld en de bouw van woningen, zijn rol voor de agrarische sector en de realisatie van veel nieuwe scholen. Ook de zandcrisis kwam voorbij. De Kruijf: ,,U mag best weten, daar bewaar ik slechte herinneringen aan. "De manier waarop toen op de man gespeeld is, daar heb ik veel moeite mee gehad."

Richting de gemeenteraad zei De Kruijf: "Wanneer ik mij soms niet gedragen heb, vergeef me dan. Het blijft mensenwerk."